Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Voorste kruisband blessure: het revalidatietraject

Een voorste kruisband blessure (VKB of ACL) is een schrik voor elke sporter of atleet. Het herstel van een voorste kruisband blessure neemt minimaal 8-12 maanden in beslag. Ondanks de positieve verhalen van enkele topvoetballers over een verkort revalidatie traject, laat recent onderzoek juist zien dat er minimaal 9 maanden nodig zijn voor een veilige terugkeer naar sport. Een VKB-‘ruptuur’ (scheuring) wordt veelal chirurgisch behandeld door middel van een VKB-reconstructie om de stabiliteit en functie van de knie te herstellen, zodat sporters veilig hun niveau van sport kunnen hervatten. 

Onze aanpak op het gebied van kruisband blessures

In de afgelopen jaren hebben wij veel ervaring op mogen doen in de behandeling van voorste kruisband blessures, voor zowel de conservatieve als de operatieve behandeling van de kruisband blessure. Zeker meer dan 30 sporters, uiteenlopend qua leeftijd en niveau, hebben de voorste kruisband revalidatie succesvol doorlopen en zijn weer volledig teruggekeerd naar hun oorspronkelijke niveau van sport. De behandeling en revalidatie van deze knieblessure vereist een gedegen kennis en ervaring, om zodoende een juiste inschatting te kunnen maken van de juiste belasting op het juiste moment. 

Hiervoor gebruiken wij al jaren ons eigen Voorste Kruisband Protocol, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op dit gebied. Dit protocol bestaat uit vijf fases, welke de sporter stap voor stap doorloopt. Elke fase is afgebakend met een aantal specifieke tests en metingen. Enkel wanneer er voldaan is aan de juiste criteria mag de sporter doorgaan met een volgende fase. 

De vijf fases zijn:

  • Fase 1:        Herstelfase na operatie
  • Fase 2:        Krachtsopbouw en herstel neuromusculaire controle
  • Fase 3:        Hervatten rennen, behendigheidstraining (“agility”) en focus op het landen.
  • Fase 4:        “Return to sport” 
  • Fase 5:        Preventie van re-rupturen

Geïndividualiseerde kruisband revalidatie

De voorste kruisband revalidatie is volledig geïndividualiseerd. Dit betekent dat de revalidatie er voor de een anders uit zal zien dan voor de ander. Dit alles heeft te maken met de status van de knie (is er sprake van nevenschade zoals kraakbeen- of meniscusletsel), de persoonlijke doelstellingen en het eventuele niveau van sport. Je beheert samen met een van onze fysiotherapeuten jouw fysieke behandelprotocol. Deze neem je zelf mee naar de behandeling. Ook de thuisoefeningen zijn hierin opgenomen. 

Wil je meer weten over een kruisband blessure of de voorste kruisband revalidatie die wij aanbieden? Neem contact op met de praktijk en vraag een van onze fysiotherapeuten om meer informatie!


 

Vestiging Weert Weert Veel van onze klanten komen uit :
Someren, Nederweert, Heeze, Budel, Sterksel, Weert, Ospel, Asten, Stramproy, Leende, Meijel, Valkenswaard, Maarheeze, Lierop, Liessel, Soerendonk en nog meer plaatsen in de buurt van Weert binnen Brabant en Limburg.
Plan route
Vestiging Ell Ell Veel van onze klanten komen uit :
Hunsel, Herten, Heel, Swartbroek, Neeritter, Haelen, Maasbracht, Heythuysen, Kelpen, Ittervoort, Stevensweert, Tungelroy, Beegden, Leveroy, Thorn, Echt, Panheel, Roermond, Baexem, Horn, Haler, Wessem en nog meer plaatsen in de buurt van Ell binnen Brabant en Limburg.
Plan route
0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier