Een slijmbeursontsteking of een ‘bursitis’ is een beeld dat voor kan komen in verschillende gebieden in het menselijk lichaam. Een van de meest bekende vormen van een slijmbeursontsteking is die van het schoudergewricht, ook wel een ‘subacromiale bursitis’ genoemd. In beide schoudergewrichten van het lichaam bevindt zich een met-vocht-gevuld zakje, de slijmbeurs. Een slijmbeurs reduceert de frictie tussen twee botstructuren bij het bewegen. Alhoewel het een veelvoorkomend fenomeen is zijn veel mensen niet op de hoogte van de oorzaken, de symptomen en de behandelopties van een slijmbeursontsteking in de schouder. Wat veroorzaakt dit beeld en hoe kom je het snelst van de klachten van een slijmbeursontsteking af?
Zoals gezegd reduceert de slijmbeurs de frictie tussen twee gewrichtsoppervlakten. In de schouder is hij gelegen tussen de schouderkop met zijn omliggende spieren (‘de rotator cuff’) en het schouderdak op het schouderblad. De slijmbeurs kan door een aantal oorzaken geïrriteerd raken, denk hierbij aan:
Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking is pijn. De hoeveelheid en de aard van de pijn is sterk individueel afhankelijk en kan worden beïnvloed door tal van factoren. Een tweede symptoom van een slijmbeursontsteking is een beperkte beweeglijkheid van het schoudergewricht. Met name bij het zijwaarts omhoog bewegen en het leggen van de arm op de rug geeft men dan klachten.
Een slijmbeursontsteking is een aandoening die voor kan komen bij volwassenen in alle leeftijdscatagorieën. Echter, studies laten een sterke relatie zien tussen een hogere leeftijd (40+) en de prevalentie van slijmbeursontstekingen in de schouder. Daarnaast komt een slijmbeursontsteking in de schouder meer voor bij personen die bovenhandse werkzaamheden verrichten of bovenhands sporten. Het maken van repeterende bewegingen boven 90 graden zorgt voor een verhoogde belasting van de slijmbeurs. Daarnaast bestaat er een sterke relatie tussen de algehele gezondheid en het wel of niet ontstaan van ontstekingen in het algemeen.
Vaak wordt het aannemen van een bepaalde houding aangewezen als oorzaak van een slijmbeursontsteking. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat ‘een goede of slechte’ houding erg slecht gecorreleerd is aan het ontstaan van deze blessure. Onder de asymptomatische bevolking (de mensen zónder schouderklachten) zijn er ook veel mensen met eenzelfde houding die geen slijmbeursontsteking ontwikkelen. Ga daarom met je een gespecialiseerd schouderfysiotherapeut in gesprek over hoe de klachten mogelijk wel worden veroorzaakt!
Een slijmbeursontsteking kan op verschillende manieren worden behandeld. Waar veel behandelingen inzetten op symptoombestrijding (o.a. injecties met corticosteroïden), is het de taak van een fysiotherapeut om het beloop van een slijmbeursontsteking uit te leggen, te achterhalen welke handeling(en) of activiteit(en) de slijmbeursontsteking provoceert of in standhoudt en welke stappen er nodig zijn om tot verbetering te komen. Veelal zullen er oefeningen mee worden gegeven die de compressie op de slijmbeurs (veelal door de rotator cuff) verminderen.
Regelmatig rust nemen van repeterende activiteiten of handelingen, een goede algehele fysieke gezondheid, een goede algehele mentale gezondheid, het op tijd stoppen van handelingen bij een toename van pijn in de schouder en het gebruik van hulpmiddelen (bijvoorbeeld in de zorg of in de bouw) kan een slijmbeursontsteking voorkomen.
De schouderfysiotherapeuten van Fysiotherapie Philipsen & Meijer in Weert en Ell zijn gespecialiseerd in de behandeling van complexe schouderproblematiek. Zij zijn op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rondom schouder- en slijmbeursproblematiek.