Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Schouderspecialist Fysiotherapie Philipsen & Meijer staat klaar om jouw pijnlijke schouder te verhelpen. Door middel van fysiotherapie voor de schouder gaat de schouderspecialist samen met jou kijken wat de oorzaak van de pijn is en hoe deze verholpen kan worden.

Inschakelen van een schouderspecialist

Last van een pijnlijke of stijve schouder? Last van een schouder die zwak en zwaar aanvoelt na een plotselinge beweging? Vanwege de pijn de arm niet meer op kunnen tillen? Dan kunnen we waarschijnlijk spreken van schouderklachten. Deze klachten kunnen veel pijn veroorzaken en langdurig aanhouden. De pijn wordt voornamelijk ervaren in de bovenarmregio of in andere delen van de schouder, maar de pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam zoals de nek, de elleboog en de vingers. Soortgelijke klachten kunnen men behoorlijk beperken in het uitoefenen van activiteiten die normaal heel vanzelfsprekend zijn zoals sporten en werken. Zelfs slapen gaat moeilijker. Bovendien kunnen deze klachten gepaard gaan met nekpijn, hoofdpijn en kaakklachten. Om deze redenen is het aan te raden om tijdig een schouderspecialist in te schakelen die kan helpen bij het verminderen van de pijn in de schouder door middel van schouder fysiotherapie.

Oorzaken van klachten

In veel gevallen is de oorzaak van pijn in de schouder die plotseling ontstaat onduidelijk. De meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn als volgt:

 • Zwaar tilwerk
 • Zwaar duwwerk
 • Herhaaldelijk de zelfde bewegingen maken
 • Leeftijd
 • Spanning en stress
 • Nekklachten
 • Verdraaiing, stoten of andere blessures aan de schouder

De klachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. In de meeste gevallen wordt er extra pijn ervaren op het moment dat de armen omhoog worden bewogen. Ook kunnen de klachten uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers. Door de pijn en klachten kunnen alledaagse taken als werken, sporten, huishouden en de boodschappen doen steeds moeilijker worden. Ervaar je op het moment last van je schouder? Dan kun je terecht bij een van de schouderspecialisten van Fysiotherapie Philipsen & Meijer.

Symptomen behandelbaar door de schouderspecialist

De schouder wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Om deze reden kunnen klachten op veel verschillende manieren ervaren worden. De klachten zijn in de meeste gevallen te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Constante zeurende pijn in het schoudergebied;
 • Pijn bij bewegingen van de arm boven schouderhoogte;
 • Pijn bij volledige strekking van de arm;
 • Pijn bij het heffen van de arm, met name tegen weerstand;
 • Pijn die soms wel en soms niet aanwezig is;
 • Scherpe pijn of pijntoename bij specifieke bewegingen.

De volgende activiteiten of handelingen kunnen als pijnlijk worden ervaren:

 • Het liggen op de pijnlijke schouder;
 • Het aan- of uittrekken van een trui of jas;
 • Het kammen of föhnen van de haren;
 • Het openen/sluiten van het bh-bandje op de rug;
 • Het achter je dichttrekken van een deur;
 • Handelingen boven de macht zoals ramen wassen, schilderen, servies uit een kastje pakken;
 • Bovenhandse sporten zoals handbal, volleybal en tennis.

Veel voorkomende oorzaken voor schouder fysiotherapie

De schouder is een zeer complex gewricht met een grote bewegingsmogelijkheid. Mede daardoor bestaat er een grote kans dat er klachten rondom dit gewricht ontstaan en bovendien zijn er veel verschillende oorzaken te onderscheiden. Toch zijn er een aantal klachten die regelmatig voorkomen:

Impingement syndroom /  subacromiaal pijnsyndroom

Het grootste gedeelte van alle schouderklachten kan worden vastgesteld als het impingement syndroom, tegenwoordig een ‘subacromiaal pijnsyndroom’. Hierbij is er sprake van pijnklachten, afkomstig van de structuren tussen de schouderkop en het schouderdak. Het impingement/subacromiaal pijnsyndroom is te herkennen als een toenemende mate van pijn bij het zijwaarts heffen van de arm. Een toenemende mate van weerstand kan deze pijn doen toenemen. Een medicus kan het impingement/subacromiaal pijnsyndroom gemakkelijk vaststellen, maar het vaststellen van de oorzaken is erg complex. Met schouder fysiotherapie kan de fysiotherapeut een patiënt helpen de oorzaak te vinden en het probleem aan te pakken.

Recent onderzoek laat zelfs zien dat schouder fysiotherapie op de lange termijn dezelfde resultaten laat zien op gebied van pijn en functie, als een operatie aan het schoudergewricht.  

Schouder fysiotherapie voor schouderinstabiliteit

We spreken van schouderinstabiliteit wanneer er sprake is van een vergrote beweeglijkheid van het schoudergewricht. Instabiliteitsklachten ontstaan als gevolg van structuren in de schouder die niet in staat zijn om op de juiste manier de kop in de kom te fixeren. De oorzaak hiervan kan zowel aangeboren (denk aan hypermobiliteit) als traumatisch zijn (na een val of ander trauma). Door schouderinstabiliteit wordt de kans op het uit de kom schieten van de schouder vergroot. De instabiliteit van de schouder kan worden opgevangen door spieren rondom het schoudergewricht, mits deze in goede conditie zijn. In eerste instantie is het goed om de schouder te laten rusten. Maar uiteindelijk is het raadzaam om tijdens fysiotherapie voor de schouder specifieke krachtoefeningen uit te voeren om de instabiliteit te verminderen. Samen met een schouderspecialist voer je gerichte oefeningen uit die de stabiliteit van je schouder verbeteren.

Klachten aan de rotator cuff pezen

De rotator cuff bestaat uit vier schouderspieren waarvan de pezen rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn belangrijk voor het mogelijk maken van draaibewegingen en het heffen van de arm. Wanneer er sprake is van letsel aan de rotator cuff zullen pijnklachten worden ervaren. Deze pijn kan uitstralen naar de nek, bovenarm of hand. Klachten aan de rotator cuff pezen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kunnen klachten ontstaan doordat de pezen geïrriteerd raken als gevolg van slijtage of overbelasting. Een tweede mogelijkheid is dat de pezen kunnen scheuren na bijvoorbeeld een val of tijdens het sporten.. De schouderfysiotherapeut of schouderspecialist kan de ernst van de klachten bepalen en hier een speciaal behandelplan voor opstellen. Fysiotherapie Philipsen & Meijer beschikt tevens over moderne echografie apparatuur waarmee de aard en ernst van het letsel indien nodig snel kan worden vastgesteld. 

Frozen shoulder

Een frozen shoulder, ook wel een stijve schouder, ontstaat door een ontsteking van het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel in de schouder verdikt en verschrompeld zich. De klachten ontstaan geleidelijk maar kunnen voor een zeer lange periode aanhouden. Een frozen shoulder is te herkennen aan onder andere pijn bij het maken van alle bewegingen en een beperking van bewegingsmogelijkheden waarbij het naar buiten draaien en het heffen van de arm het meest beperkt is. Ondanks dat er een lange herstelperiode gepaard gaat met een frozen shoulder, is de kans op volledig herstel groot. De schouder kan uit zichzelf genezen, maar toch wordt aangeraden om in behandeling te gaan met fysiotherapie voor de schouder. Samen met een schouderspecialist kijk je naar een herstelplan met zo optimaal mogelijk resultaat.

Artrose

Er is sprake van artrose wanneer het kraakbeen verandert in het gewricht. Daarnaast vermindert de hoeveelheid vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof is noodzakelijk om het gewricht soepel te laten bewegen en om schokken op te vangen. Door de slijtage aan het kraakbeen en de afname aan gewrichtsvloeistof kan het zijn dat de kwaliteit van de gewrichtsvlakken in rap tempo afnemen. De afbraak van het kraakbeen veroorzaakt een ontsteking van het gewrichtskapsel. De gewrichtsvlakken kunnen uiteindelijk met elkaar in contact komen wat het soepel bewegen nog verder bemoeilijkt. In het eerste stadium van artrose ervaart men in de meeste gevallen nog niet veel klachten. Het begint met wat stijfheid in de schouder en verandert geleidelijk in pijnklachten aan de schouder. Hierbij wordt het steeds moeilijker om de schouder te bewegen. De schouderspecialist kan helpen bij het verminderen van de klachten door een individueel behandelplan op te stellen tijdens schoudertherapie. Ook zullen onze fysiotherapeuten indien nodig in gesprek gaan met een orthopeed of chirurg over de mogelijke behandelopties indien de klachten blijven bestaan. 

Behandeling door schouderspecialist

Last van de schouder is goed te behandelen, maar door de vele verschillende oorzaken zal er voor iedere individuele klacht een specifiek aangepast behandelplan met schouder fysiotherapie gemaakt moeten worden. Om deze reden zal eerst het type aandoening vastgesteld moeten worden. In sommige gevallen is het nodig om aanvullend beeldmateriaal te laten maken, zoals een röntgenfoto, echografie of een mri-scan. De schouder fysiotherapeut zal vervolgens een onderzoek uitvoeren zodat de aard en de oorzaak van de klachten kan worden vastgesteld. Daarna worden de meest effectieve en betrouwbare behandelmogelijkheden met de patiënt besproken om zo snel mogelijk tot klachtenvermindering te komen. 

Indien tijdens dit gesprek blijkt dat fysiotherapie voor de schouder een geschikte behandelmethode is, kan er een afspraak worden gemaakt met Fysiotherapie Philipsen & Meijer.

Schouder fysiotherapie met de schouderspecialist

De schouder fysiotherapeut Fysio Philipsen & Meijer kan de schouderklachten op verschillende manieren behandelen. De fysiotherapeut zal patiënt inzicht verschaffen in de oorzaken, de aard en het beloop de schouderklachten (‘educatie’). Vervolgens wordt er samen gekeken naar een juiste dosering van de belasting van het schoudergewricht (‘load management’). Vanuit de literatuur is bekend dat een actief herstel het meeste effect sorteert op pijn en functiebeperking van de schouder. Indien nodig wordt er dus gestart met een oefenprogramma, gericht op het herstellen van de schouderfunctie. Er kan ondersteunend worden gekozen voor methodes als dry needling, manueel therapie, massage of taping. De behandelmethode wordt volledig afgestemd op de oorzaken van de klachten aan de schouder.

Wil jij geholpen worden door de schouderspecialist regio Weert? Neem dan contact op met Fysiotherapie Philipsen & Meijer en maak een eerste afspraak!

Vestiging Weert Weert Veel van onze klanten komen uit :
Asten, Stramproy, Someren, Nederweert, Budel, Meijel, Liessel, Heeze, Ospel, Valkenswaard, Lierop, Leende, Maarheeze, Soerendonk, Sterksel, Weert en nog meer plaatsen in de buurt van Weert binnen Brabant en Limburg.
Plan route
Vestiging Ell Ell Veel van onze klanten komen uit :
Haelen, Ittervoort, Stevensweert, Herten, Tungelroy, Leveroy, Haler, Panheel, Hunsel, Wessem, Heel, Echt, Neeritter, Heythuysen, Kelpen, Swartbroek, Thorn, Beegden, Maasbracht, Roermond, Baexem, Horn en nog meer plaatsen in de buurt van Ell binnen Brabant en Limburg.
Plan route
0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier