Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Wat zijn lage rugklachten?

Heb jij last van lage rugklachten? Pijn, stijfheid of ongemak onder je ribben en boven je billen? Deze klachten kunnen variëren van lichte hinder tot ernstige belemmeringen in je dagelijkse activiteiten. Bij Fysiotherapie Philipsen & Meijer begrijpen we hoe vervelend en beperkend lage rugpijn kan zijn. Onze ervaren fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van diverse rugklachten.

Alhoewel er vaak gedacht wordt dat lage rugklachten primair worden veroorzaakt door schade, een afwijking of een ontsteking, is het echte mechanisme achter het ontstaan en de instandhouding van lage rugpijn veel complexer. Zo worden klachten in stand gehouden door een verscheidenheid aan factoren, iets wat we in de fysiotherapie 'prognostische factoren' noemen. Hierbij valt te denken aan psychosociale, genetische, sociale of andere gezondheidsfactoren. In het duiden en samenbrengen van deze factoren ligt vaak de sleutel voor jouw herstel. 

 

Wie krijgen er lage rugklachten?

Lage rugklachten kunnen jou, ongeacht je leeftijd of levensstijl, treffen. Of je nu een actieve sporter bent, een zittend beroep hebt, of gewoon dagelijkse taken uitvoert, rugpijn kan plotseling optreden of zich geleidelijk ontwikkelen. Een aantal opvallende feiten: 

  • Lage rugpijn komt het meest voor in de leeftijdscatagorie 40- tot 80-jarigen
  • 50-80% van de volwassenen krijgen in hun leeftijd één of meerdere keren te maken met lage rugpijn
  • Ieder jaar heeft ongeveer 1 tot 5% van de volwassenen last van lage rugpijn met uitstraling in het been (Lumbosacriaal radiculair syndroom)

Wat zijn de symptomen van lage rugpijn?

  1. Pijn in de onderrug:

    • Vaak wordt lage rugpijn gekenmerkt door pijn in het gebied onder de ribben en boven de billen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig.
  2. Bewegingsbeperking:

    • Mensen met lage rugpijn kunnen moeite hebben met bepaalde bewegingen. Bewegingsbeperking kan variëren, afhankelijk van de ernst van de pijn en de specifieke aard van de rugklachten. Het buigen, draaien of tillen van objecten kan dan moeilijk zijn.
  3. Stijfheid van de onderrug:

    • Stijfheid is een veelvoorkomend symptoom, vooral na langdurig zitten of bij het ontwaken. Het kan het moeilijk maken om soepel van positie te veranderen.
  4. Uitstraling van pijn:

    • Sommige mensen ervaren pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam, zoals de billen of benen. Alhoewel er vaak gedacht wordt dat dit komt door de beklemming van een zenuw, kunnen ook andere structuren uitstraling geven naar een of beide benen. 
  5. Houdingsverandering:

    • Mensen met lage rugpijn passen vaak onbewust hun houding aan om de pijn te verminderen. Dit kan leiden tot secundaire problemen, zoals een verhoogde spierspanning in de onderrug.

Hoe gaat de behandeling van lage rugpijn in zijn werk?

Bij Fysiotherapie Philipsen & Meijer geloven we in een holistische benadering van de behandeling van lage rugpijn. We streven ernaar niet alleen de symptomen te verlichten, maar ook de onderliggende oorzaak te achterhalen. Wij werken volgens een gestructureerde methodiek:

  1. Eerst wordt in kaart gebracht of je met jouw type lage rugpijn bij ons aan het juiste adres bent. Soms kan het zijn dat we eerst willen overleggen met de huisarts of de specialist. Wij hebben korte lijntjes met de huisartsen en specialisten in de regio en plegen graag telefonisch overleg om tot het juiste behandelplan te komen. 
  2. Middels een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) proberen we factoren te achterhalen die kunnen hebben bijgedragen aan het ontstaan of van belang zijn bij de instandhouding van de rugklachten. Deze factoren zullen we ook direct met je bespreken. Na het vraaggesprek komen we tot een aantal onderzoeksdoelstellingen. We proberen onze patiënten zo veel mogelijk mee te nemen in waarom en op welke manier we iets willen onderzoeken. 
  3. Onze onderzoeksdoelstellingen toetsen we vervolgens om te kunnen kijken of we kunnen komen tot een fysiotherapeutische werkdiagnose. Bij lage rugklachten delen we de patiënten  in binnen een bepaald profiel. Dit profiel bepaalt mede hoe we vervolgens te werk gaan. We proberen altijd maatwerk te leveren. Zo maken we iedere behandeling uniek voor het individu. 
  4. Na het uitgebreid onderzoek stellen we samen de behandeldoelstellingen op om te komen tot de juiste behandeling. Deze doelstellingen zijn gericht op het functioneren van het individu. De behandeling bestaat uit onder andere educatie / informatie en oefentherapie (onder begeleiding of thuis), eventueel ondersteund met een manueel therapeutische behandeling indien nodig. De oefentherapie kan bestaan uit krachtsoefeningen, oefeningen gericht op de flexibiliteit en ontspanningsoefeningen. 
  5. Tussentijds zullen we periodiek een hermeting uitvoeren om te kunnen kijken of het klachtenbeeld nog past binnen een bepaald profiel. Ook kijken we in hoeverre de behandeldoelstellingen wel of niet zijn behaald. Indien nodig zullen we onze behandeling hier op aanpassen. 

 

Waarom specialist in de behandeling van lage rugpijn?

Bij Fysiotherapie Philipsen & Meijer hebben we een passie ontwikkeld voor de behandeling van lage rugpijn. Onze fysiotherapeuten ondergaan regelmatige bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste behandelmethoden voor lage rugpijn. Onze specialisatie in dit gebied stelt ons in staat om effectieve en persoonlijke zorg te bieden aan jou in Weert (en Ell). Je kunt vertrouwen op onze expertise om je te begeleiden naar een leven zonder rugpijn.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak en ontdek waarom Fysiotherapie Philipsen & Meijer dé keuze is voor de behandeling van lage rugpijn in Weert. 

Handige links
0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier