Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Heb je last van een instabiel gevoel in de enkel? Of heb je last van een stijve of pijnlijke enkel? Wordt je enkel dik na het beoefenen van een sport of na dagelijkse activiteiten? Neem dan contact op met Fysiotherapie Philipsen & Meijer. Wij helpen je bij de behandeling van een enkelblessure. 

Inschakelen van een enkelspecialist omgeving Weert

Een enkelblessure is een veelvoorkomende klacht bij sporters. Pijnklachten in de enkel worden voornamelijk aan de binnenkant of buitenkant van de enkel gevoeld. De pijn kan echter ook uitstralen naar andere gebieden rondom de enkel, denk hierbij aan het onderbeen, knie en/of voet. Daarnaast is stijfheid een veelvoorkomend probleem bij enkelklachten. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld oedeemvorming en/of een verhoogde spierspanning rondom het enkelgewricht. Over het algemeen zijn enkelblessures goed te behandelen met fysiotherapie.

Oorzaken van klachten

De meest voorkomende oorzaken van enkelklachten zijn als volgt:

  • Verstuiking
  • Fractuur
  • Ontwrichting
  • Overbelasting
  • Leeftijd
  • Instabiliteit

Symptomen van enkelblessure

De enkel bestaat uit twee gewrichten, namelijk het bovenste en het onderste spronggewricht. Dit zorgt ervoor dat de voet met het onderbeen wordt verbonden. Door de volgende symptomen kunt u een enkelklacht herkennen.

De meest voorkomende symptomen bij enkelblessures zijn:

  • Pijn (die verergerd tijdens het lopen of staan)
  • Stijfheid
  • Instabiliteit
  • Verminderde mobiliteit (bewegelijkheid)
  • Hematoom (blauwe plek)
  • Oedeem (vocht/dik worden van de enkel)

Meest voorkomende enkelklachten die behandelbaar zijn door fysiotherapie:

Enkeldistortie

Een enkeldistortie, ook bekend als een omgeslagen enkel, verstuiking of verzwikking, ontstaat wanneer de enkel naar binnen of buiten omslaat, vaak resulterend in schade aan de enkelbanden. Dit letsel komt voor bij zowel sporters als niet-sporters en kan variëren van milde pijn tot ernstigere klachten zoals zwelling, blauwe plekken, instabiliteit en herhaalde enkelblessures. Behandeling omvat bijvoorbeeld oefentherapie, taping, dry needling. Preventieve maatregelen zoals goed schoeisel en gerichte stabiliteitsoefeningen kunnen het risico op een herhaalde enkeldistortie verminderen. Neem contact op met onze fysiotherapeuten voor advies en behandeling.

Enkelartrose

Enkelartrose, oftewel slijtage van het enkelgewricht, ontstaat door veranderingen in het kraakbeen en verminderde gewrichtsvloeistof, vaak na een eerder letsel of trauma. Symptomen zijn onder andere stijfheid, pijn bij het opstarten, zwelling, warmte, bewegingsbeperking en soms instabiliteit. Deze klachten verminderen vaak bij beweging. Enkelartrose komt vooral voor bij mensen boven de 45 jaar, vooral na een enkeltrauma. Behandeling richt zich op het verbeteren van beweeglijkheid, spierkracht en stabiliteit. Preventie omvat een goede revalidatie na letsel, een gezonde levensstijl en balans tussen belasting en belastbaarheid. Neem contact op voor advies en behandeling.

Enkel impingement

Enkel impingement, oftewel enkelinklemming, omvat een reeks aandoeningen waarbij structuren aan de voor- of achterzijde van de enkel samengedrukt worden, wat leidt tot pijn en bewegingsbeperkingen. Dit kan ontstaan door bot- of weke delen afwijkingen en wordt vaak gezien bij sporters met repetitieve bewegingen of na een enkeltrauma. Symptomen zijn pijn, zwelling, roodheid en bewegingsbeperkingen aan de voor- of achterzijde van de enkel. Behandeling begint meestal conservatief met rust, ijs, ontstekingsremmers en fysiotherapie om de stabiliteit en beweeglijkheid te verbeteren. Bij aanhoudende klachten kunnen aanvullend echogeleide injecties of een operatie worden overwogen. Neem contact op met onze praktijk voor een op maat gemaakte behandeling.

Enkel fractuur

Een enkelbreuk heeft een grote impact op het dagelijks functioneren en vereist een zorgvuldige behandeling om de normale functie te herstellen. Een enkelbreuk ontstaat meestal door een trauma, zoals een verzwikking of een directe impact op de enkel. Er zijn verschillende types enkelbreuken, waaronder de Weber A, B en C classificaties, die de hoogte van de breuk aangeven ten opzichte van de syndesmose. Behandeling kan conservatief zijn of chirurgisch met fixatie, waarbij een individueel behandelplan wordt opgesteld. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten bieden op maat gemaakte behandelingen om snel terug te keren naar je oude niveau van functioneren. Neem contact op voor advies en meer informatie.

Vestiging Weert Weert Veel van onze klanten komen uit :
Liessel, Weert, Stramproy, Soerendonk, Meijel, Leende, Asten, Ospel, Lierop, Sterksel, Valkenswaard, Heeze, Maarheeze, Budel, Nederweert, Someren en nog meer plaatsen in de buurt van Weert binnen Brabant en Limburg.
Plan route
Vestiging Ell Ell Veel van onze klanten komen uit :
Stevensweert, Beegden, Ittervoort, Heythuysen, Leveroy, Hunsel, Swartbroek, Maasbracht, Haelen, Heel, Haler, Kelpen, Herten, Neeritter, Thorn, Panheel, Tungelroy, Baexem, Roermond, Wessem, Echt, Horn en nog meer plaatsen in de buurt van Ell binnen Brabant en Limburg.
Plan route
Handige links
0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier