Laten wij eerst beginnen bij het begin, wat is COPD eigenlijk en waar bestaat de longrevalidatie uit? Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dat is waar de afkorting COPD voor staat. Vertaald betekent het de Chronische Obstructieve Long Ziekte. Daarnaast staat COPD als verzamelnaam voor Longemfyseem en Chronische Bronchitis. Wanneer je last hebt van de chronische ziekte, dan adem je lastiger doordat je longen worden aangetast. De voorheen makkelijke handeling zoals jezelf aankleden of de trap oplopen worden steeds lastiger. Dit komt doordat je minder zuurstof opneemt en kortademig bent.
Ben je al een tijd aan het hoesten? Of ben je snel vermoeid? En zijn er nog andere klachten waar je last van hebt? Een longziekte kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven. De kleine handelingen gaan niet meer zonder moeite en hierdoor kan het accepteren van de chronische ziekte moeilijk zijn. Het kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld je hobby niet meer kunt beoefenen en vaak moe bent.
Tijdens de longrevalidatie leer je over COPD, wat het met je lichaam doet, hoe je het beste met COPD kunt omgaan en over de COPD behandeling. Je krijgt veel verschillende tips waaruit moet blijken welke het beste bij jou werkt.
Tijdens de longrevalidatie wordt het duidelijk gemaakt dat het behouden van je conditie een van de top prioriteiten is. Dit is natuurlijk lastig, maar door het rustig proberen op te bouwen door te wandelen of te fietsen en andere lichamelijke oefeningen, is er een langzame verbetering mogelijk. Daarnaast leer je bepaalde ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en hoe je beter om kunt gaan met je energie.
Naast dat je adviezen hebt gekregen om meer te bewegen en bepaalde technieken toe te passen, zijn er ook andere middelen om klachten te verminderen. Wat hiernaast zeer belangrijk is bij de COPD behandeling is de medicatie. Met de juiste medicatie kun je alle klachten verminderen en ook het verloop van de chronische ziekte vertragen. Helaas is er vandaag de dag (nog) geen COPD behandeling of medicatie waardoor je volledig kunt genezen van de chronische ziekte, maar is het alleen mogelijk om het te dimmen.
De meest voorkomende medicatie dat met de COPD behandeling wordt voorgeschreven zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Deze medicijnen kun je inademen door een inhalator, wat ook wel eens een puffer genoemd wordt. Het is wel van belang dat je de medicijnen correct inhaleert, dit leer je natuurlijk van je arts die de longrevalidatie begeleidt.
Naast de reguliere COPD behandeling zijn er ook nog alternatieve mogelijkheden, denk hierbij aan homeopathie en acupunctuur. Vraag voordat je een alternatieve behandeling begint, ten alle tijden raad aan je arts.
Heeft je arts ingestemd en wil je het een COPD behandeling via fysiotherapeut Philipsen & Meijer in werking zetten? Dan kun je contact opnemen met Fysiotherapie Philipsen & Meijer voor het inplannen van een eerste vrijblijvende afspraak. Samen nemen we een kijkje naar de huidige status van je klacht en hoe wij dit op de meest efficiënte manier kunnen behandelen.