Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

De achillespees is de sterkste pees van ons lichaam en verbindt de kuitspier aan de hiel. De achillespees zorgt ervoor dat wij onder andere kunnen springen, wandelen en hardlopen. Een achillespeesblessure, ook wel een ontsteking, een 'tendinopathie' of een 'tendinitis' genoemd, kan heel vervelend zijn en vaak ontzettend lang duren. Veel sporters, zoals voetballers en hardlopers, ervaren wel eens klachten aan hun achillespees. Bij fysiotherapie Philipsen & Meijer te Weert | Ell zijn we op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van achillespeesblessures. We beschikken over moderne apparatuur om aard van klachten te kunnen vaststellen en zetten daarnaast  moderne trainingstechnieken in om klachten op een juiste manier te behandelen.

 

Wat veroorzaakt een achillespeesblessure?

Een achillespees tendinopathie wordt veroorzaakt door (herhaaldelijke) overbelasting. Dit kan komen door sporten of hobby's maar ook door repeterende werkzaamheden waarbij het (onder)been veel belast wordt. Voorheen werd er vaak gesproken over een achillespeesontsteking, ofwel een 'tendinitis'. Hoe wel de pees bij klachten wel een aantal kenmerken laat zien van een ontsteking, spreken we tegenwoordig over een 'tendinopathie', wat ook wel 'aandoening' betekent. Daarnaast kan er ook een scheuring (ruptuur) plaatsvinden van de achillespees. Lees hierover meer op de pagina: 'achillespees ruptuur'.

Wat zijn de symptomen van een achillespeesblessure?

Bij klachten aan deze pees is de pijn vaak gelokaliseerd aan de achterzijde van de voet, rondom de hiel. Soms straalt deze pijn uit naar het onderbeen of richting de voet. Daarnaast is er in sommige gevallen sprake van oedeem (vocht) rondom de achillespees waardoor deze verdikt kan zijn. De klachten worden vaak verergerd door (hard)lopen en springen en zijn dus belastingsafhankelijk. We maken binnen de fysiotherapie onderscheid tussen twee typen achillespees tendinopathie: 

  • Mid portion achillespees tendinopathie (2-7 cm vanaf de aanhechting aan de hiel)
  • Insertie achillespees tendinopathie (0-2 cm vanaf de aanhechting aan de hiel)

Het onderzoek van een achillespees bestaat uit een lichamelijk onderzoek en wordt eventueel ondersteund door een echo. Hiermee kan eventueel de aard van het letsel worden vastgesteld. Al is dit laatste niet altijd leidend omdat we uit onderzoek weten dat ook asymptomatische achillespezen afwijkingen kunnen laten zien op een echo. 

Wie krijgen er klachten aan hun achillespees?

Iedereen kan last krijgen van klachten aan hun achillespees. Er bestaat een verhoogd risico bij personen die al eerder een blessure hebben gehad aan de peesstructuren van hun onderlichaam maar primair komt het voor bij mensen die gaan starten met een nieuwe vorm van lichamelijke activiteit of sport of bij personen die hun belasting of activiteit onlangs verhoogd hebben. Daarnaast zien we dat mensen met een ongezonde leefstijl (overgewicht, roken, slaaptekort, stress/spanning) een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een peesblessure. 

Hoe wordt een achillespeesblessure behandeld?

Heb jij last van je achillespees? Verschillende recente studies hebben aangetoond dat je mag verwachten dat met de juiste behandeling je symptomen verbeteren tussen de 3 en 12 maanden vanaf de start van de klachten. Dezelfde studies hebben aangetoond dat absolute rust contraproductief werkt, omdat de belastbaarheid (lees: het vermogen) van de pees hierdoor juist afneemt waardoor je sneller klachten zult krijgen bij het hervatten van je activiteiten. 

De behandeling bestaat primair uit het opbouwen van de belastbaarheid van de pees. Onderzoek toont aan dat elke vorm van actieve behandeling significant beter werkt dan welke passieve behandeling dan ook. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gebied van achillespeestrainingen en de daarbij horende oefeningen. Ondersteunend kunnen passieve behandelingen als dry  needling, manueel therapie, massage of shockwave worden ingezet, al is dit zeker niet noodzakelijk bij de behandeling van achillespeesblessures. Ook geven we passende adviezen op gebied van leefstijl. 

Hoe kan een achillespeesblessure worden voorkomen?

Een overbelaste achillespees kan worden voorkomen door een juiste dosering van je belasting en een optimale en geleidelijke opbouw van je training / activiteit. Daarnaast draagt een gezonde leefstijl zoals gezegd bij aan het voorkomen van peesblessures in het algemeen. Onze fysiotherapeuten hebben een uitgebreide expertise opgebouwd in de behandeling van achillespeesblessures. Neem contact op met onze praktijk voor meer informatie en/of het maken van een afspraak!

 

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier